Ahvenanmaan NAM-pannukakkua

Gluteeniton ahvenanmaan pannukakku riisipuurosta. Höysteenä kookoskermavaahtoa.

Ahvenanmaan pannukakku – kuinka olin saattanut unohtaa sinut! Muistini sai virkistystä, kun kävin Uunisaaren Ugn-ravintolassa (mainio paikka muuten), jonka brunssilistalla oli affenan pannaria. Jäin kuitenkin lipomaan suupieliäni, sillä gluteenitonta vaihtoehtoa ei ollut saatavilla. Korjasin menetyksen jo kotimatkalla ja poimin pannaritarpeet, eli käytännössä riisipuuron ainekset, mukaani.

Maailmankaikkeuden parasta ahvenanmaan pannukakkua olen syönyt, missäs muualla kuin Ahvenanmaalla. Majoituimme pari kesää sitten sympaattisen suloisessa Brobacka gästhemissä, jonka aamiaispöydän kruununa oli pannaria. Jos ikinä suuntaat Ahvenanmaalle, tsekkaa tämä punainen tupa. Se sijaitsee Jomalassa, muistaakseni noin 12 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Me olimme matkassa pyörillä, joten Brobackasta on hyvä etäisyys pyöräillä ympäri saarta.

affena4s

Mutta takaisin pannariin. Brobackan omistaja Katja leipoi joka aamuksi ihanaa siemenleipää ja pannaria. Mikä ystävällisintä, hän oli kattanut minulle aina oman pikku noutopöydän (gluteenittomana). Huokailen ääneen, kun muistelen Brobackan hiljaista, aamu-unista ja kotoista tunnelmaa. Hörpimme verkkaisesti aamukahvia ja kurkimme valkoisten pitsiverhojen takaa läheisen lammen aamu-usvaa. Ja pannarit herkuttelimme tietenkin tuoreiden marjojen kera. Kesämuistot, aaah!

Oma pannarini ei vedä vertoja Katjan tekemälle, mutta hyvää tuli tästäkin. Ehkä se kaipaisi tarjoilumiljöökseen punaisen puutalon ja pitsipöytäliinat 😉 Ohje on hatusta heitetty ja kehotan silmämääräisesti mittailemaan omasi koostumusta jo tekovaiheessa. Mutta ei hätää, pannarissa on mahdoton epäonnistua 🙂

Niin ja pannarikeon kaveriksi tein kookoskermavaahtoa. Helppoa ja hyvää.

Brobackka gästhem ja Ugn ravintola Uunisaaressa, ahvenanmaan pannukakku

Ahvenanmaan pannukakku

gluteeniton, (maidoton)

5–6 dl riisipuuroa (valmista mieluusti edellisenä päivänä valmiiksi)

3 kananmunaa

2–3 dl vettä

2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta

ripsaus suolaa

1 tl jauhettu kardemummaa

Kookoskermavaahto

1 prk täysrasvaista kookosmaitoa (yön yli jääkaapissa säilytettynä)

Bourbon-vaniljaa

halutessasi makeutusta, kuten hunajaa

  1. Valmista riisipuuro etukäteen, mielellään edellisenä päivänä. Käytä kasvipohjaista maitoa, jos haluat pannaristasi maidottoman.
  2. Nappaa  5–6 desiä riisipuuroa ja sekoita siihen munat, vesi, jauhot ja mausteet. Aloita parista vesidesistä. Oma puuroni oli yön aikana hieman kostunut, joten jos omasi on jämäkkää, se tarvitsee todennäköisesti enemmän vettä. Mutta älä tee keittoa 😀
  3. Kaada seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  4. Valmista kookoskermavaahto kaapimalla kookosmaidon kiinteä, valkoinen osa kulhoon. Lisää joukkoon hieman vaniljajauhetta ja vatkaa tehosekoittimella. Nostele tehosekoitinta, jotta vaahto kuohkeutuu. Makeuta halutessasi.
  5. Tarjoile pannari kookoskermavaahdon, marjojen, banaanisiivujen ja vaikkapa hunajan kera.

Gluteeniton ja maidoton ahvenanmaan pannukakku ja kookoskermavaahto

affena6

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s